Μετά από δύο χρόνια απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, το "Πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου" επέστρεψε δυναμικά, ζωντανεύοντας την ιστορική μνήμη και αναδεικνύοντας την ανεξάντλητη και πανάρχαια κληρονομιά της μικρασιατικής παράδοσης που σημάδεψε την πορεία της πόλης μας.
Η εκδήλωση σταθμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου, κατάφερε να συγκλονίσει το κοινό που κατέκλυσε τον αύλειο χώρο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου & Λυκείου Ευόσμου, παρακολουθώντας με μεγάλη συγκίνηση τα ξεχωριστά μουσικοχορευτικά δρώμενα, τα οποία ήταν αφιερωμένα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας.
Με ιστορικές αναφορές και ντοκουμέντα στα ζωντανά και ανεξάντλητα πολιτιστικά αποθέματα των περιοχών που για πάντα θα μείνουν στις καρδιές όλων, το συγκινητικό οδοιπορικό, ταξίδεψε τους θεατές στις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού – στα Φάρασα, το Ικόνιο, την Καισάρεια, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τον Πόντο– ζωντανεύοντας με τρόπο μοναδικό την ιστορική μνήμη. Σε μια συνύπαρξη ήχων και χορών από τη Μικρά Ασία, το Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου και ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή" κατάφεραν να αποδώσουν τη μέγιστη τιμή, παρουσιάζοντας ένα ξεχωριστό πρόγραμμα.
"Με τη δύναμη της θρησκευτικής παράδοσης που αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής μας ιστορίας, ένας από τους πλέον αγαπημένους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης μας, η εκδήλωση του Αγίου Αθανασίου, επιστρέφει δυναμικά, σε μια ιστορική στιγμή που συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή" τόνισε στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθηνά Παμπουκίδου και πρόσθεσε: "Η καρδιά της Μικράς Ασίας χτυπά λοιπόν εδώ, στον τόπο όπου οι πρόσφυγες αδελφοί μας μεταλαμπάδευσαν τις παραδόσεις τους στη νέα Πατρίδα, στο Νέο Κουκλουτζά και το παλιό Χαρμάνκιοϊ. Ο Δήμος μας επενδύοντας στη σημασία της ιστορικής γνώσης ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη στις νεότερες γενιές, συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση και διάδοση της τοπικής ιστορίας, δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να εκτιμήσουν τη μοναδικότητα του μικρασιατικού πολιτισμού που μας προσδιορίζει και μας καθοδηγεί".
Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσε η είσοδος των χορευτών στη σκηνή όπου με το φως των φαναριών που κρατούσαν στα χέρια "φώτισαν" συμβολικά τις αδικοχαμένες ψυχές των ανθρώπων που βασανίστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από μικρασιατικά παραδοσιακά εδέσματα και κρασί που προσφέρθηκαν στο κοινό, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η πλούσια γαστρονομική παράδοση της Μικράς Ασίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι Αντιδήμαρχοι Νέστορας Λαφαζανίδης, Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, Κώστας Αμανατιάδης, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.